%0 Journal Article %T بررسی اثر دمای هوای استان گیلان در تعیین زمان مناسب کشت برنج %J پژوهش های اقلیم شناسی %I سازمان هواشناسی کشور- پژوهشکده اقلیم شناسی %Z 2228-5040 %A سدیدی شال, سیدمحمدتقی %A یزدانی, محمد رضا %A امین دلدار, زهرا %A اسعدی اسکویی, ابراهیم %D 2022 %\ 11/22/2022 %V 1401 %N 51 %P 225-213 %! بررسی اثر دمای هوای استان گیلان در تعیین زمان مناسب کشت برنج %K درجه-روز رشد %K برنج رقم هاشمی %K تاریخ کشت %K طول دوره رشد %K درونیابی GIDS %R %X پارامتر های زیادی بر طول دوره رشد برنج تاثیرگذار هستند از جمله آن ها می توان به دمای هوا ، تبخیر و تعرق، بارش موثر، دمای خاک، رطوبت خاک، میزان آب در دسترس، میزان کود دریافتی، مدیریت زراعی اشاره نمود. از بین عوامل فوق اثر دمای هوا بر طول دوره رشد برنج شاخص تر می باشد در این تحقیق با استفاده از دمای هوا، نیاز حرارتی (درجه – روز رشد) لازم برای کامل شدن طول دوره رشد برنج مورد بررسی قرار گرفت. درجه-روز رشد یکی از مهمترین شاخص ها در مدیریت زارعی است و آگاهی از میزان و احتمال رخداد آن در منطقه موجب بهبود تقویم زراعی می‌گردد.هدف از این تحقیق بررسی اثر تغییر تاریخ کشت بر طول دوره رشد برنج هاشمی بر مبنای درجه – روز رشد (GDD) در سطح گیلان است. به این منظور از داده های میانگین دمای روزانه 13 ایستگاه آستارا، انزلی، تالش، جیرنده، دیلمان، فرودگاه، رودبار، رودسر، کشاورزی، کیاشهر، لاهیجان، ماسوله و منجیل در یک دوره 11 ساله (97-1387) استفاده شد. در این تحقیق درجه-روز رشد برنج هاشمی، 1450 واحد با صفر فیزیولوژیکی 11 درجه سلسیوس برای 8 تاریخ کشت با فواصل 10 روزه از 10 فروردین تا 20 خرداد در نظر گرفته شد. با استفاده از تابع توزیع پیرسون نوع سوم تاریخ های برداشت با احتمال های 25، 50 و 75 درصد محاسبه و با کمک الگوریتم GIDS برای مناطق جلگه ای استان گیلان درون یابی گردید. نتایج نشان داد در تمامی تاریخ های کشت مناطق محدوده فومن، شفت و صومعه سرا کوتاهترین طول دوره رشد را داشته و طولانی ترین طول دوره رشد نیز مربوط به مناطق اسالم، تالش و آستارا، کیاشهر و رودبنه بوده است. در تمام شهرستانهای استان مناسب ترین تاریخ کشت از نظر کوتاه تر بودن طول دوره رشد مربوط به تاریخ های 10 و 20 خرداد بدست آمد. %U https://clima.irimo.ir/article_150731_69b74ac39f8a17bb61495a1af41bacd6.pdf